Training monteren met de Smartphone

Op de Hogeschool Utrecht, afdeling journalistiek volg ik de cursus “Filmen en monteren met de Smartphone

Na deze post-bachelorcursus kan je zelf een filmpje maken en monteren. Je leert wat de mogelijkheden zijn van de camera, hoe je deze optimaal bedient, hoe je een filmpje monteert en hoe je deze snel publiceert.

Elke smartphone heeft een prima camera om in HD- of 4K kwaliteit te filmen. Naast techniek heb je vaardigheden nodig: wat zijn de beste instellingen van je camera en hoe bedien je je camera operationeel? En dan beeld-grammatica: wat zijn de voor en nadelen van camerabewegingen, hoe deel ik een scene op in verschillende shots die lekker monteren? Na het filmen volgt de montage. Met een montage-app kun je opnames monteren, bewerken en meteen publiceren naar bijvoorbeeld Youtube of Facebook.

Hieronder kan je één van de eindresultaten van de dag zien:

Programma

De volgende onderdelen komen aan de orde:

  • instellingen en opnametechniek van je smartphone
  • operationele vaardigheden in het bedienen van je camera
  • inleiding in beeld-grammatica: wat is een goed shot en maak ik shots waar ik in de montage wat mee kan?
  • inleiding in montageprogramma op je smartphone
  • je eigen opname monteren tot een programma met een opbouw, muziek, titels, etc.
  • in de cursus ligt de nadruk op het aanleren van technische vaardigheden (circa 80%)

Gedurende de cursus werk je aan een eigen film waar de theorie en vaardigheden samenkomen.

Leerdoelen

Deze cursus leert je de basisvaardigheden om goed beeld en geluid op te kunnen nemen. Er is aandacht voor zaken als een juiste belichting en scherpte. Maar er is ook veel ruimte voor de operationele kant: hoe houd je de camera vast en wanneer film je van statief? In de cursus gaan we uit van filmen met elk type smartphone. Montage gebeurt met de app Kinemaster omdat deze als beste getest is en op elk type smartphone (IOS & Android) werkt.

Docent:

Bart Nelissen

Bart Nelissen verdeelt zijn aandacht al jaren over drie werkgebieden. Hij is regisseur voor de nationale TV, zelfstandig producent/regisseur van opdrachtfilms en en geeft trainingen in het audiovisuele vak. Bij omroepen als VARA, VPRO en bij enkele commerciële zenders heeft Bart gewerkt aan inhoudelijke programma’s als Vroege Vogel, Kassa, Jules Unlimited, Noorderlicht etc. Als opdrachtfilmer maakt hij programma’s voor overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Trainingen geeft hij bij verschillende particuliere opleiders en bij Hogeschool Utrecht. Bart beheerst diverse onderdelen van het vak als concept-ontwikkeling, scriptschrijven, produceren, cameravoering en montage. Hij is een betrokken en enthousiaste docent die gelooft in leren door vooral te doen en positief kritisch terug te kijken.

©Digital Wellness – Marlous de Haan 2021

Plaats een reactie