WhatsApp – Werkbalans

Ben jij via WhatsApp bereikbaar na werktijd? De impact van continue bereikbaarheid na werktijd via WhatsApp en andere digitale kanalen is een groeiende bron van stress. Waarom ervaren we zoveel stress buiten werktijd?

WhatsApp is laagdrempelig en moeilijk te negeren, waardoor we geneigd zijn om meteen te reageren. Ook speelt FOMO, de angst om iets belangrijks te missen, een rol. Daarnaast creëert WhatsApp een verwachting van snelle reacties door de zichtbare vinkjes en de mix van werk en privé in onze eigen omgeving zorgt voor weinig afstand en meer stress.

Hoe kunnen we hiermee omgaan? We moeten bespreekbaar maken wat we van elkaar verwachten met betrekking tot bereikbaarheid buiten werktijd. Maak duidelijke afspraken over wanneer en hoe snel er gereageerd moet worden. Overweeg het gebruik van twee smartphones, één voor zakelijk en één voor privé, zodat je de zakelijke smartphone buiten werktijd kunt uitschakelen. Maak ook twee WhatsApp-groepen aan voor werkgerelateerde zaken en informele gesprekken, zodat je beter kunt filteren wat belangrijk is. Wees bewust van de urgentie van een bericht voordat je iemand ‘s avonds of in het weekend via WhatsApp benadert.

Is onze afhankelijkheid van smartphones te groot geworden? Ja en nee. Ze zijn onmisbaar geworden en bieden vele voordelen, maar tegelijkertijd moeten we bewust worden van ons gebruik en de controle terugnemen. Bespreek het recht op onbereikbaarheid en maak afspraken met elkaar. Streef naar een gezonde balans tussen werk en privé, waarbij technologie ons ondersteunt in plaats van beheerst.

Ga in gesprek over het recht op onbereikbaarheid, zowel binnen als buiten werktijd. Maak afspraken over het gebruik van communicatiemiddelen op het werk. Op deze manier bevorderen we bewustzijn en respect voor elkaars behoeften en grenzen. Streven naar een gezonde balans en het recht op onbereikbaarheid respecteren, vermindert stress en verhoogt onze productiviteit.

©2023 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert