Boek: Videobellen Etiquette

Videobellen Etiquette Marlous de Haan Illustartie

VIDEOBELLEN ETIQUETTE, 75 niet te missen gedragsregels voor succesvol beeldbellen

Vind jij videobellen ook zo heerlijk? Lekker thuis in je joggingbroek achter de pc naar de vergadering? Pizza in je ene hand en je kat op schoot? Of erger je je juist aan slecht geluid, halve hoofden in beeld en een stapel wasgoed op de achtergrond? Of het nu formeel vergaderen of gewoon lekker kleppen met je vrienden of familie is, Videobellen Etiquette helpt je het gesprek te laten slagen. Een heerlijk lees- en bladerboek, ondersteund met vele toepasselijke humorvolle illustraties. Herkenbaar en leerzaam, zonder belerend te zijn. Boordevol tips voor succesvol beeldbellen bij online meetings.

Waarom Videobellen Etiquette

Met twee personen videobellen doe ik al jaren. Af en toe afgewisseld met een online meeting met meerdere personen of een webinar. Begin 2020 steekt het Coronavirus COVID-19 de kop op en zijn we met z’n allen aan huis gebonden. Hierdoor is het ontmoeten van meerdere mensen tegelijkertijd voor lange periode onmogelijk.

Daar ik een mensen-mens ben en veel sociale activiteiten heb, zie ik om me heen dat deze verdwijnen en mensen op een andere manier contact gaan zoeken. Ik weet direct de mogelijkheden van videobellen en online meetings en enthousiasmeer volop vrienden en mensen uit werk, clubs en verenigingen waar ik aan verbonden ben om deze ook te gaan gebruiken. En zo ben ik al gauw weer verbonden met mijn netwerk en velen met mij en elkaar. Videobellen wordt in korte tijd een dagelijkse routine.

Overal in de wereld zie je deze initiatieven ontstaan en de virtuele, online meetings nemen de fysieke, “gewone” meetings even helemaal over.

Spannend en intrigerend is natuurlijk om de komende Jaren te monitoren in hoeverre dit een blijver is. Er zijn duidelijke voordelen aan virtueel vergaderen en bellen, maar er kleven ook nadelen aan. We gaan t zien!

Voor de Corona vergader ik al veel fysiek, nu doe ik dat virtueel veel. Door mijn eerdere boek “Smartphone Etiquette, 125 gouden gedragsregels die je zou moeten kennen voor het gebruik van je mobiel”, welke precies tijdens de eerste weken van de Coronacrisis uitgekomen is, ben ik erg alert op de etiquette tijdens het videobellen. Ik merk een rode draad in het gebruik en ontstaan van gedragsregels tijdens het videobellen en online meetings. Er waren in de afgelopen jaren al een aantal geschreven en ongeschreven regels ontstaan, nu echter, door de enorme mondiale toename van het gebruik van videobellen bij online meetings zie je dat steeds meer mensen er wat van gaan vinden. Ik ben me in de etiquette van het videobellen bij online meetings gaan verdiepen en dit boek is daarvan het resultaat!

Over de auteur

Marlous de Haan, van origine fysiotherapeut & wetenschapper. Ze is expert in nomofobie , de oorzaak van de verslaving aan de smartphone, videobellen- & smartphone-etiquette en digital detox. Ze schreef eerder het boek Smartphone Etiquette.

Marlous de Haan Smartphone Etiquette Videobellen Etiquette Digital Wellness Curacao Mensings Caminada

Over de illustrator

De illustrator in het boek Smartphone Etiquette is Bas van den Biggelaar van Basman Creëert.


Hij heeft met enorme humor de onbenullige en kinderlijke krabbels van de auteur weten om te toveren tot fantastische illustraties. Deze vrolijken het boek op en ondersteunen de verschillende hoofdstukken op waanzinnige wijze.

Voor Bas is tekenen in alle projecten die hij doet stap één. Hij denkt op papier als hij tekent en maakt op die manier een snelle schifting tussen verschillende oplossingen om zo tot de beste uitkomst te komen. Zijn ultieme uitdaging is om op simpele manier complexe zaken duidelijk te maken.

De werkzaamheden van Basman Creëert zijn breed. Illustraties, visualisaties, animaties, film en grafische ontwerpen zijn de belangrijkste en voor hem leukste werkzaamheden op dit moment. Maar ook lesgeven in o.a. open source 3d software (Blender 3D) aan leerlingen van groep 8 behoort tot zijn bezigheden.

Bas van den Biggelaar heeft o.a. aan de Design Academy Eindhoven gestudeerd. Hij is nu ruim 20 jaar ondernemer en werkt vanuit zijn hart, uiteraard met een stevig doordachte basis. Zijn motto is: “Zoekt u dat éne beeld dat een lach op uw gezicht tovert? Basman Creëert het.”

Bibliografische gegevens

Titel:                                Videobellen Etiquette

Ondertitel:                     75 niet te missen gedragsregels voor succesvol beeldbellen

ISBN:                               978 90 083 046181

NUR:                               451 (etiquette), 450 (lifestyle algemeen)

BISAC:                             BUS009000 BUSINESS & ECONOMICS / Business                                                                  Etiquette

                                        REF011000 REFERENCE / Etiquette

Website:                         www.videobellenetiquette.nl

Concept en tekst:          Marlous de Haan

Auteur:                           Marlous de Haan

Illustraties:                     Bas van den Biggelaar

Tekstcorrectie:              Het Boekenschap

Uitgeverij:                      Magic at Work – www.magicatwork.nl

Boekproductie:             Het Boekenschap – www.hetboekenschap.nl

Vormgeving:                  Gerdien Beernink

Uitvoering:                     softcover

Aantal pagina’s:             160

Formaat:                        136 x 210 mm

Verschijningsdatum:     oktober 2020

Prijs:                                € 18,95

Videobellen Etiquette Marlous de Haan Logo

Persagent: Marjo van Lijssel

Telefoon: 06 511 54 991

Email: m_vlijssel@hetnet.nl