Digitale Party: Samen koken/eten

Ideeën voor digitaal koken en virtueel eten

Digitale Party

Kies een recept

Bepaal samen van tevoren wat je wil gaan klaarmaken om te eten(en drinken). Wissel eventueel verschillende recepten uit en maak een keuze in wat te bereiden. Check wat je nodig hebt en of alle deelnemers alle attrubuten voor dit gerecht in huis hebben.

Omgekeerd kan het ook erg leuk zijn als iedereen een eigen menu samenstelt. Dan kan je tijdens het bereiden ervan vertellen wat je aan het doen bent. Lastiger daarbij is dat je met verschillende bereidingstijden kan zitten.

Digitale Party

Bestel of haal de boodschappen

Zorg dat jullie alles in huis hebben. Haal of bestel je spullen en zet het bij elkaar klaar, zodat je niet hoeft te zoeken als je behgint met koken.

Digitale Party Videobellen Gelegenheden

Zoek een goede plek voor de smartphone/laptop/tablet/PC

Een logische plek is voor je, bijvoorbeeld tegen de achterwand van het aanrecht. Hou er echter rekening mee dat je met koken kan knoeien en spetteren. De camera (laptop/tablet/smartphone) om die reden iets verder weg zetten is geen overbodige luxe. Daarnaast geeft iets meer afstand overzicht, zodat de anderen kunnen meekijken wat je aan het doen bent en omgekeerd. 

Digitale Party

Ga samen koken

De pret kan al beginnen! Samen de piepers jassen, het vlees braden, salade maken en een toetje bereiden kan heel leuk zijn. En ondertussen natuurlijk gezellig kletsen en tips uitwisselen. Je zal zien dat koken niet saai is als je het samen doet!

Digitale Party

Zet een achtergrondmuziekje aan

Deze heet in dit geval echt áchtergrondmuziek. Zet hem of zo zachtjes, dat het niet hoorbaar is voor de anderen. Of laat één persoon de muziek harder aanzetten, zodat het voor iedereen te horen is. Het makkelijkste is misschien om ervoor te kiezen gezamenlijk dezelfde radiozender of TV programma aan te zetten. Als iedereen zijn eigen muziek aanzet, is communicatie via videobellen nauwelijks meer mogelijk.

Dek de tafel

Natuurlijk kan je er een feestelijk momentje van maken als je samen gaat eten. Dek de tafel van te voren een beetje netjes en zet alles klaar.

Gewoon met je bord op schoot bankhangen? Natuurlijk kan dat ook! Het is maar net waar je zin in hebt 🙂 

Digitale Party

Tafelschikking en videoplaatsing

Bij een virtuele maaltijd, of dat nu met één andere deelnemer is of met meerdere is tafelschikking en videoplaatsing belangrijk.

Zet de laptop/tablet/smartphone het liefste voor je neer, zodat het net is alsof de andere deelnemer(s) tegenover je aan tafel zitten.

Ben je thuis met meerdere personen? Kies dan voor een camerapositie waarbij iedereen in zicht is. Hiervoor kan het nodig zijn de laptop/tablet/smartphone iets hoger en verder weg te plaatsen.

Digitale Party

Romantisch etentje

Bij een romantisch etentje op-afstand is sfeer extra belangrijk.
Zet de video voor je neer, en bepaal een afstand waarin jij goed zichtbaar bent, maar waar ook een deel van de omgeving te zien is. Zet één of twee kaarsen schuin voor je neer zodat jij, bij gedimt licht, verlicht wordt door de kaarsen. Kies beiden een achtergrondmuziekje op de radio of TV, zodat jullie dezelfde muziek hebben. 

En, afhankelijk van de gekozen maaltijd of drankjes, maak het gezellig en romantisch!

Digitale Party

Met een grotere groep samen koken

Bijvoorbeeld met een vereniging of club gezamenlijk een maaltijd maken. Bezorg van te voren bij alle leden een zelfde pakket met ingrediënten. Denk ook aan iets te drinken erbij. Flesje wijn of fris? (Of stuur een lijstje rond met wat de deelnemers moeten aanschaffen). Denk bijvoorbeeld aan iets eenvoudigs wat iedereen kan, een Boerenkoolstamppot o.i.d.

Log gezamenlijk in en ga samen koken. Je kan één iemand de “leiding” als chefkok geven en laten voordoen aan de rest wat je moet doen. Je kan ook allemaal individueel je gang gaan. Als het klaar is ga je allemaal aan tafel en zet je de camera voor je neer. Je bent dan samen aan het eten 🙂 

Digitale Party

Geef een digitale kookles

Je kan zelf een digitale kookles verzorgen voor vrienden of familie. Stuur het recept door, zorg dat de spullen in huis zijn en laat voor de camera zien wat je doet om het recept te maken. De andere deelnemers kunnen desgewenst meekoken of meekijken. Een keer erop is een ander de ‘chefkok’ en laat hij/zij zijn/haar lekkerste gerecht zien!

Digitale Party

Doe mee met een online kookles

Er zijn ook verschillende bedrijven die digitale kookles aanbieden. Je kan meekijken met een chefkok en hij vertelt je alle ins-and-outs van de maaltijd die bereid wordt. Er is zelfs de mogelijkheid om een box met de benodigde ingrediënten opgestuurd te krijgen! Op deze manier hoef je de deur niet eens meer uit. KLIK HIER voor links naar digitaal eten en drinken met verschillende kooklessen.