Onderzoek


Ben ik Nomofoob?

Doe de GRATIS Nomofobie test!Kom te weten of u Nomofoob bent en niet meer zonder uw Smartphone kan!

Nomophobia Questionnaire (NMP-Q)

De Nomofobie Vragenlijst is de door M.L. de Haan in het Nederlands vertaalde versie van de Nomophobia Questionnaire (NMP-Q). Deze is in 2015 door C. Yildirim van de Universiteit van ontwikkeld.

Samenvatting van het onderzoek:

Nomofobie wordt beschouwd als een moderne fobie die in ons leven wordt geïntroduceerd als een bijproduct van de interactie tussen mensen en mobiele informatie- en communicatietechnologieën, met name met de smartphones. 

Deze studie probeerde bij te dragen aan de nomofobie onderzoeksliteratuur door de dimensies van nomofobie te identificeren en te beschrijven en door het ontwikkelen van een vragenlijst om nomofobie te meten. 

Deze studie nam een ​​tweefasig, exploratief sequentieel ontwerp van gemengde methoden aan. De eerste fase was een kwalitatieve verkenning van nomofobie door middel van semi-gestructureerde interviews met negen niet-gegradueerde studenten aan een grote Midwesten universiteit in de Verenigde Staten. Als resultaat van de eerste fase werden vier dimensies van nomofobie geïdentificeerd: 

  • het niet kunnen communiceren
  • het niet verbonden zijn
  • geen toegang tot informatie kunnen hebben
  • het opgeven van het gemak van gebruik 

De kwalitatieve bevindingen van deze eerste verkenning zijn vervolgens ontwikkeld tot een 20-punts vragenlijst over nomofobie (NMP-Q). 

In de tweede fase was de NMP-Q gevalideerd met een steekproef van 301 niet-gegradueerden. De verkennende factoranalyse onthulde een vier-factor structuur voor de NMP-Q, overeenkomend met de dimensies van nomofobie. 

Er werd aangetoond dat de NMP-Q valide en betrouwbare scores oplevert en dus kan worden gebruikt om de ernst van nomofobie te beoordelen.

Yildirim, C., & Corriea, A.-P. (2015). Exploring the Dimensions of Nomophobia: Development and Validation of a Self-Reported Questionnaire. Computers in Human Behavior, 49, 130-137.

Voor een rechtstreekse link naar dit artikel KLIK HIER.


Doe mee met de Smartphone gebruik enquête!

Welkom bij de enquête over smartphone gebruik. De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven.

Middels deze enquête doen we onderzoek naar smartphone gebruik en nomofobie (= de oorzaak van de verslaving aan de smartphone).

Onder de inzenders worden 3 boeken “Smartphone Etiquette” verloot!
(Invultijd ongeveer 5-7 minuten)


Help mee met onderzoek en doe mee met de enquête over VIDEOBELLEN

Enquete: VideobellenVideobellen is het via een pc, laptop, smartphone of tablet beeldbellen met één of meerdere andere mensen.

Na de uitbraak van Corona, begin 2020, heeft videobellen een enorme vlucht genomen en heeft bijna iedereen er mee te maken op het werk, op school, privé of anders.

Het doel van deze enquête is onderzoeken hoe we ons gedragen bij het VIDEOBELLEN en wat we er van vinden.

Onder de inzenders worden 3 boeken “Videobellen Etiquette” verloot!
Invultijd: 5 – 7 minuten.