Digital Wellness

Digital Wellness is een manier van leven, waarbij technologie zodanig wordt gebruikt dat deze een optimale gezondheid en welzijn bevordert. Hierin worden lichaam, geest en ziel door het individu gecombineerd om vollediger te leven binnen de menselijke, natuurlijke en digitale gemeenschappen.

Kortom: “zo optimaal mogelijk functioneren in een wereld vol digitale technologie

Vertaald is dat het streven naar een opzettelijke en gezonde relatie met technologie op de werkplek en in het persoonlijke leven. Op dit moment zijn heel veel werkzaamheden en dagelijkse activiteiten en hoge mate afhankelijk van digitale apparaten en internet. En zeker na een paar jaar leven in de coronapandemie is de tijd die we daar doorbrengen enorm toegenomen.

Het doel van Digital Wellness is dat het gebruik van technologieen als internet en digitale apparaten in balans blijft met een gezonde levensstijl in het dagelijks leven en dat gezonde gebruikersgewoonten gestimuleerd worden.

We zijn voor een groot gedeelte niet gewend, noch geschoold in het de hele dag achter een beeldscherm zitten. Als mens is dat onnatuurlijk. Nieuwe/jonge werknemers groeien meer op met schermgebruik, maar voor de vele oudere werknemers is het nog altijd wennen.  De jaren in de coronapandemie heeft dat er niet beter op gemaakt. Opeens werden we gedwongen nòg meer gebruik te maken van digitale hulpmiddelen en nog langere schermtijden te accepteren. Het digitale werken (vanuit thuis of de werkplek) is in hele korte tijd enorm toegenomen. En nu? We kunnen niet meer zonder de digitale apparaten, we moeten wel. Maar het is aan het wringen. De gezonde balans tussen de digitale technologieën en de fysieke, tegenwoordige tijd en wereld is regelmatig ver te zoeken. Maar ook de balans tussen werk en privé is niet meer zo scherp als voorheen. We zijn immers continue bereikbaar middels e-mails en apps.

Dit heeft tot gevolg van deze digitale overload of technology overuse is dat de dreiging van Digital Distress en Digital Burnout op de loer ligt.
En de gevolgen van een Digital Burnout zijn groot: 

  • het werkgeluk
  • de productiviteit en het
  • welzijn van de mensen wordt minder,
  • het ziekteverzuim en
  • jobchangers gaat omhoog, en
  • voor de organisatie kunnen uiteindelijk de inkomsten fors lager uitvallen.

Een onderzoek van Robert Waters Group Company uit 2020 zocht uit 68% van de werknemers de behoefte heeft aan meer vrijheid in de balans tussen werk en privé en dat 28% meer begrip zou willen hebben voor de mentale gezondheid en de work-life balance.