Bewuste Fotografie!

Ervaar het Moment Ten Volle!

Introductie

In het digitale tijdperk is er één onderwerp dat me al lange tijd intrigeert: het volledig ervaren van momenten door middel van bewuste fotografie. Stel je voor: je bevindt je op een magische bruiloft, omringd door liefde en geluk. De zon schijnt, de lachende gezichten stralen en er hangt een sfeer van pure vreugde in de lucht. Of je bent aanwezig bij een adembenemend concert in Ahoy. De lichten staan aan, de muziek trilt door de lucht en de energie is elektrisch. Of je loopt door een prachtig museum, zoals het beroemde Louvre. Waar de schilderijen je tegemoet schitteren en de geest van de kunstenaars voelbaar is. Maar te midden van al die prachtige momenten zie je mensen om je heen, verzonken in hun telefoons, terwijl ze wanhopig elk detail proberen vast te leggen. Ze lijken zich te verschuilen achter hun camera en willen het origineel niet in het hier en nu ervaren. Ze kijken door hetzelfde venstertje waarmee ze later enkel nog diezelfde foto kunnen zien.

Het belang van directe ervaring

Laten we even pauzeren en onszelf afvragen: ervaren ze het moment echt ten volle? Waarom verkiezen we vaak deze indirecte en gemedieerde ervaring boven het directe ervaren? Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op fotografie! Het vastleggen van kostbare herinneringen en het delen ervan met anderen is een prachtige manier om onze levens met elkaar te verbinden. Maar laten we stilstaan bij de kracht van bewuste fotografie. En de balans vinden tussen vastleggen en genieten van een gebeurtenis.

Het creëren van een visueel dagboek

Persoonlijk gebruik ik foto’s om een visueel dagboek te creëren. Als een reis door de tijd waarin ik de vreugde, liefde en avonturen van mijn leven vastleg. Met elke foto die ik neem, leg ik niet alleen een moment vast, maar ook de emoties en betekenis erachter. Het bladeren door deze foto’s vult mijn hart met warmte en vreugde. Het brengt me direct terug naar die bijzondere momenten.

Bewust fotografiegedrag

Tegelijkertijd moeten we bewust zijn van ons fotografiegedrag. Waarom maken we twintig foto’s van hetzelfde onderwerp, gebeurtenis, concert, kunstwerk of bruidspaar? Laten we geen paparazzi worden in ons eigen leven, tenzij het natuurlijk ons beroep is. We moeten ook rekening houden met omgevingen die vragen om sereniteit en empathie. Denk aan ziekenhuizen, religieuze plaatsen, gedenktekens en locaties waar menselijk leed centraal staat. Hier kunnen we het aantal foto’s beperken en ons volledig richten op het ervaren van de momenten.

Digital Wellness Marlous de Haan Paparazzi Bruiloft Smartphone Etiquette

Een bewustere benadering van fotografie

Laten we streven naar een bewustere benadering van fotografie – de magie van bewuste fotografie! We willen de wereld vastleggen met onze camera’s, terwijl we tegelijkertijd de wereld omarmen met onze zintuigen. Hoe fantastisch is het als we het moment echt ervaren, in plaats van het alleen maar vast te leggen om het vastleggen. No more FOMO!

Delen van persoonlijke momenten

Ik nodig jullie uit om je eigen ervaringen te delen. Hoe ga jij om met het vastleggen en delen van persoonlijke momenten? Laten we samen een gesprek aangaan over het belang van bewuste fotografie. En kijken hoe we een balans kunnen vinden tussen het vastleggen van herinneringen en het volledig ervaren van de momenten zelf.

Conclusie

Bewuste fotografie stelt ons in staat om momenten ten volle te ervaren en vast te leggen met de juiste intentie. Het is een krachtig instrument om verbinding te maken met onze emoties, betekenis te geven aan onze herinneringen en de vreugde van het verleden op te roepen. Laten we de verleiding weerstaan om ons te verschuilen achter onze camera’s. En in plaats daarvan de wereld omarmen met al onze zintuigen. Probeer bewust te zijn van ons fotografiegedrag. Het is beter respect te tonen in gevoelige omgevingen en het aantal foto’s te beperken om de momenten ten volle te ervaren. En laten we genieten van de betovering van bewuste fotografie omarmen en de schoonheid van het leven vastleggen. Zowel met onze camera’s als in onze harten.

©2023 Marlous de Haan – Digital Wellness Expert