Digitale Party: Kerst

Ideeën voor een digitale Kerstmis Party

Digitale Party

Stuur iedereen een uitnodiging met de inloggegevens en tijd 

Maak een beetje werk van de uitnodiging. Als er kinderen bij zijn, laat ze dan eventueel een kerstkaart maken die per post verstuurd kan worden (en stuur de inloggegevens er, de dag voor het kerstfeest, er via e-mail nog een keer achteraan).

Digitale Party

Kleed je hoe dan ook netjes en in kerstsfeer aan

En ja, die foute kersttrui mag ook! Niets is leuker dan een beetje in de sfeer te komen. Doe bij voorkeur dezelfde kleren aan die je anders aan getrokken zou hebben als je elkaar ‘in het echt’ gezien zou hebben.

Digitale Party

Zorg voor kerstdecoraties

Ook al is het geen volle bak in huis, om een beetje in de sfeer te raken is versiering nodig! Zet die kerstboom gewoon op en pak er wat kaarsjes bij voor op tafel. Maak het net zo gezellig alsof je met z’n allen bij elkaar zou zijn.

Digitale Party Videobellen Gelegenheden

Kies een prominente plek voor de laptop/pc/smartphone

Zoek een plek waar de camera goed zicht heeft op wat er bij jou gebeurt. Ben je alleen, dan is het eenvoudiger een plekje te vinden, want dan hoef alleen jij maar in beeld te zijn. Ben je met meerdere mensen, dan is een plekje wat hoger en ietsje verder weg handig om iedereen in beeld te krijgen. Controleer van tevoren je verbinding, het beeld en geluid. 

Digitale Party Videobellen Kerst

Gezamenlijk hetzelfde kerstdiner bepalen

Het hoeft natuurlijk niet, maar eenzelfde dis op tafel zetten bij het kerstdiner is best leuk. Je eet dan gezamenlijk hetzelfde en geniet ook tegelijkertijd van de maaltijd. Bepaal dan van tevoren wat je wil eten en drinken. Omgekeerd kan het ook erg leuk zijn als iedereen een eigen menu samenstelt. Houd daarbij wel eenzelfde aantal gangen aan, zodat je ook steeds ‘samen’ aan tafel zit.

Digitale Party

Samen koken

De pret kan al beginnen bij het koken van het kerstdiner. Dat kun je samen in de keuken doen, ieder in de eigen keuken dan 😉 Samen de piepers jassen, het vlees braden, salade maken en een toetje bereiden kan heel gezellig zijn. 

Digitale Party

De kerstcocktail

Een goede gewoonte is de kerstcocktail voor de maaltijd. Deze kun je van tevoren met elkaar bepalen, samen klaarmaken en voor de camera neerzetten. Bij het toasten is iedereen aanwezig en wordt een gezamenlijke toast uitgebracht!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om iedereen een eigen cocktail te laten maken, deze te laten zien en te vertellen wat erin zit. Recepten kunnen natuurlijk uitgewisseld worden 🙂 

Digitale Party

Kerstliedjes

Samen kerstliedjes zingen is gezellig en goed te doen met een kleine groep. Je kunt van tevoren, bijvoorbeeld bij de uitnodiging, de teksten mee sturen. Een andere manier is dat iedereen zijn favoriete kerstliedje met elkaar deelt, bijvoorbeeld via de chat. Digitaal samen zingen is bijna net zo gezellig als met elkaar in een ruimte, dus zet je beste stem maar in! 

Bij grotere groepen is samen zingen echter erg lastiger dan gedacht. KLIK HIER voor een hilarische repetitie van een koor via videobellen. Stel  niet te hoge verwachtingen 🙂 

Digitale Party

De kerstman op bezoek

Er is altijd wel iemand te vinden die op een gegeven moment, verkleed als de kerstman inlogt. Zeker als er jongere kinderen bij zijn, erg leuk om te doen. Maar ook de volwassenen zullen verbaasd en vrolijk reageren als er opeens, als verrassing, een kerstman online bij komt! De kerstman kan eventueel ook degene zijn die het moment bepaalt dat de cadeautjes uitgepakt kunnen worden.

Digitale Party

Kerstcadeautjes

Dat is ook digitaal gewoon mogelijk! Je moet ze alleen wel van tevoren opsturen. Zet er met dikke letters op dat het het kerstcadeau is, en dat het pas geopend mag worden als iedereen erbij is. Natuurlijk is het leuk om de cadeautjes voor de camera open te maken. Doe dit wel één voor één, en in beeld, anders is het voor de anderen niet te zien. 

Digitale Party

Achtergrondmuziek

Deze heet in dit geval echt áchtergrondmuziek. Zet hem of zo zachtjes, dat het niet hoorbaar is voor de anderen. Of laat één persoon de muziek harder aanzetten, zodat het voor iedereen te horen is. Het makkelijkste is misschien om ervoor te kiezen gezamenlijk dezelfde radiozender of TV programma aan te zetten. Als iedereen zijn eigen muziek aanzet, is communicatie via videobellen nauwelijks meer mogelijk.

Digitale Party

Mee aan tafel

Geef de PC, laptop of smartphone een prominente plek op tafel zodat iedereen elkaar kan zien. Hef gezamenlijk het glas en ga gezellig samen eten. Hoe groter het beeldscherm, hoe makkelijker het is om contact te maken. Als je de keus hebt tussen een smartphone of een laptop, kies dan voor het laatste.

Digitale Party

Gezamenlijk eten

Eet gezamenlijk, klets gezellig, en doe alsof de personen online gewoon bij je aan tafel zitten. Als je dit nog nooit gedaan hebt zul je merken dat het snel went. Laat, als je allemaal wat anders eet, zien wat je op tafel hebt staan en wissel eventueel recepten uit. Neem de tijd! 

Digitale Party

Afwassen

Heb je geen afwasmachine en moet je afwassen? Neem het hele gezelschap online gewoon mee naar de keuken en ga samen staan afwassen. Zet vooral het videobelgesprek niet uit. ‘Omrommelen’ in de keuken hoort erbij, en je kunt gewoon gezellig doorkletsen 🙂 

Digitale Party

Ga digitale spelletjes spelen

Er zijn heel veel spellen die online gespeeld kunnen worden. Afhankelijk van het gezelschap, het aantal personen en de leeftijd is er van alles mogelijk. Kijk hiervoor bij SPELLEN om voorbeelden te zien van wat mogelijk is. KLIK HIER voor een directe link daar naartoe.

Digitale Party

Organiseer een “talentenjacht”

Laat iedere deelnemer van tevoren ‘iets’ instuderen, van ongeveer 5 minuten. Dat kan van alles zijn. Een liedje, een gedicht, een verhaal, een sketch, iets voorlezen, wat laten zien, een dansje. Maakt niet uit. Iedereen krijgt de mogelijkheid om te laten zien wat ze willen en even op de kerstparty te schitteren! 

Digitale Party

Trek tegelijk kerst bonbons open

De uit Engeland overgewaaide traditie om kerstcrackers of kerstbonbons open te trekken kan nog steeds, ook al ben je alleen met je online-gezelschap. Het blijft feestelijk om te knallen en te kijken wat er in zit. Vooral met kinderen erg leuk om te doen!

Digitale Party

De kerstspeech

Bijna onvermijdelijk is de kerstspeech. Je kunt ervoor kiezen om iedereen wat te laten zeggen. Of je kunt ervoor gaan om dit bij één persoon neer te leggen. Maar ontkomen doe je er eigenlijk niet aan 🙂 

Digitale Party

Kerstontbijt

Denk ook eens aan het kerstonbijt! Even heel wat anders dan het kerstdiner, maar online heel goed met elkaar te doen. Misschien een goede afwisseling voor iets dat je anders nooit zo zou doen!

Digitale Party

Huur een bedrijf in dat je helpt met de organisatie

Er zijn heel wat bedrijven en organisaties te vinden die online evenementen en party’s aanbieden. Je moet ervoor betalen, maar dan ben je verder van al het organiseren af!

KLIK HIER voor een overzicht van bedrijven die online-feesten aanbieden.

Digitale Party

Kerstverhaal

Laat iemand een kerstverhaal vertellen terwijl de anderen luisteren. 
Je kunt ook om de beurt een stukje van een verhaal verzinnen, en na 1 minuut krijgt een ander de beurt om het verhaal verder te vertellen.

Digitale Party

Samen een kerstfilm kijken

Kies een leuke film uit op een streamingsdienst of op de TV en ga deze samen kijken. Laat het videobellen aan staan en geef heerlijk commentaar op alles wat je ziet 🙂 Door middel van de functie ‘scherm delen’ die bij de meeste software aanwezig is, kan je eenvoudig naar dezelfde film kijken terwijl je ook kan blijven praten.

Digitale Party

Kerstwandeling

Als je gaat wandelen kun je een ander (denk bijvoorbeeld aan je vader/moeder of opa/oma in een verzorgingshuis) laten ‘meewandelen’ door de camera open te zetten en videobellend te lopen. Het rustigste beeld voor een ander krijg je door de camera op je borst vast te maken. Een hoesje met een klep haak je bijvoorbeeld redelijk gemakkelijk aan de rand van je jas. In je hand houden geeft voor de persoon aan de andere kant een onrustig beeld. De smartphone in een selfiestick of gimbal/stabilizer kan natuurlijk ook. Om andere mensen niet te storen en de rust te behouden is een oortje aan te raden.

Digitale Party

Met een grotere groep samen een kerstmaaltijd koken

Je kunt bijvoorbeeld met een vereniging of club gezamenlijk een maaltijd maken. Bezorg van tevoren bij alle leden eenzelfde pakket met ingrediënten. Denk ook aan iets te drinken erbij. Flesje wijn of fris? (Of stuur een lijstje rond met wat de deelnemers moeten aanschaffen). Maak de maaltijd niet te ingewikkeld, tenzij je weet dat dat mogelijk is.

Log gezamenlijk in en ga samen koken. Je kunt één iemand de leiding als ‘chefkok;  geven en laten voordoen aan de rest wat je moet doen. Je kan ook allemaal individueel je gang gaan. Als het klaar is ga je allemaal aan tafel en zet je de camera voor je neer. Je bent dan samen aan het eten 🙂 

Digitale Party Videobellen

De Kerstborrel

Zet de fles wijn of glühwein maar klaar. En proost op een fijne kerst met elkaar! Het grote voordeel deze keer: je hoeft geen BOB af te spreken. Je bent thuis en blijft thuis.

Digitale Party

Leuke vragen voor stiltes in het gesprek

En mochten er stiltes vallen, dan zijn er genoeg onderwerpen over Kerst te bedenken om eens naar te vragen. Bijvoorbeeld: 

 • Wat is je favoriete kerstmaaltijd?
 • Wat zijn de kersttradities in je familie?
 • Als je nu de kerstman zou spreken, wat zou je dan wensen?
 • Wat is de leukste Kerst tot nu toe geweest?
 • Heb je een echte of kunst-kerstboom en waarom?
 • Welke kerstbal in jouw boom heeft een verhaal en wat is dat verhaal?
 • Hoe ziet het kerstfeest er over 20 jaar uit?
Digitale Party

Kerststukje maken

Haal wat groen in huis, pak een paar kerstballen of versiersels, kaarsen en een ondergrond (bak, steekschuim, krans etc). Ga samen dat leuke kerststukje maken voor op tafel. Laat zien wat je doet, maar vooral, maak er een gezellig moment van!

Digitale Party

Kerstknutselen

Leuk met de kids! Maar ook met een klein groepje volwassenen erg gezellig. Dit vergt wederom iets voorbereiding omdat je vooraf moet zorgen dat de spullen om mee te knutselen bij iedereen aanwezig zijn. Dus of opsturen, of zelf bij elkaar zoeken en/of laten aanschaffen. Ga daarna aan tafel zitten met de camera voor je, zodat je jezelf en je werkstuk in beeld hebt. De andere deelnemer(s) zijn online te zien en samen ga je lekker fröbelen. Als er kinderen bij zijn, is het prettig om iemand te hebben die vertelt wat ze moeten doen. En, afhankelijk van de leeftijd, iemand die op de achtergrond bij het kind aanwezig is om te helpen 🙂 

Digitale Party

Warme kerstchocolade

Wie houdt daar niet van? Warme chocolade met slagroom of marshmallows 🙂 Deze heerlijke drank is eenvoudig te maken, maar oh zo lekker om ook online met elkaar te drinken. Gezellig even een rust momentje met een warme bak choco. Smullen!

Digitale Party

Warme glühwein of jägerthee

Wil je het nog iets warmer krijgen? Dan is een warme glühwein of jägerthee niet alleen gezellig om samen te maken, maar ook heerlijk om samen van te nippen… ook al is dat online 🙂 De ingrediënten voor een glühwein of jägerthee vooraf met de post of digitaal naar elkaar doorsturen behoort ook hier tot de mogelijkheden. Recepten zijn er online legio te vinden.

Digitale Party

Kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Ga samen met een paar kennissen kerstkaarten schrijven voor eenzame ouderen. Het Ouderenfonds verstuurt in samenwerking met PostNL de kerstkaarten naar woonzorgcentra waar de kaarten uitgedeeld worden. Meedoen kan in 2020 tót 15 december.

KLIK HIER voor meer informatie.

Digitale Party

Spel: “Wie ben ik?’ Kerst-editie!

 • Benodigdheden: post-it papiertje of papier en plakband.
 • Zorg dat je alle deelnemers op het scherm tegelijk kan zien.
 • Iedereen mag voor één ander persoon bepalen wat hij is. En stuurt dat vervolgens aan de ándere deelnemers via de chat. 
 • Het thema is: Kerst! KLIK HIER voor tips van mogelijke woorden.
 • Zelf plak je met behulp van het post-it papiertje die naam onder de persoon op je scherm. Je weet dus zelf niet wat je bent.
 • Dan probeer je, om de beurt, te raden wie je bent door middel van het stellen van vragen. De anderen mogen alleen met ja of nee antwoorden.
 • Is het antwoord op je vraag ‘ja’, mag je nog een vraag stellen, is het antwoord ‘nee’, gaat de beurt naar de volgende.
 • Degene die het eerste raadt wie hij is, heeft gewonnen.
Digitale Party

De Kerstquiz

Hou de familie en vrienden bezig met een geniale kerstquiz! Verzin zelf vragen en antwoorden of kijk op sites online voor thema-quizvragen, zoals bijvoorbeeld HIER

Geen zin om zelf een kerstquiz te verzinnen en maken? Er zijn ook bedrijven die hem kant-en-klaar organiseren. KLIK HIER voor een voorbeeld.