Teamwork

Mijn jarenlange droom komt uit: ik schrijf een boek! Informatie verzamelen, leren, lezen, opschrijven, zoeken, puzzelen, schrijven, selecteren, weer weghalen, opnieuw beginnen, volgorde bepalen, titels verzinnen, weer verder schrijven, sorteren, nadenken, vragen, tekenen, krabbelen, snuffelen en weer een stuk schrijven…

Uitgever

Maanden later staat de grove tekst op papier en ga ik er mee naar de uitgever. Bij de uitgever gebeuren er een heleboel spannende dingen. Er komt een illustrator bij die m’n tekeningen tot iets prachtigs weet om te zetten. Ze gaan het stuk redigeren en vooral ook corrigeren. Enorm knap hoe een corrector mijn woorden en zinnen weet na te kijken en om kan toveren tot een verhaal wat nog altijd precies mijn verhaal is, maar dan in opperbest leesbaar Nederlands. De vormgever gaat aan de slag en samen bepalen we wat er anders moet of beter kan om het boek er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Er worden foto’s gemaakt voor achterflap en auteurssite. Er wordt zelfs gekeken hoe bepaalde woorden beter uitkomen zodat ze opgepakt kunnen worden door de media. Allemaal onmisbaar voor het maken van een goed boek.

Vragen

Alleen bekroop me ergens, zo halverwege bovenstaand proces, iets van “Is dit dan nu mijn boek nog wel, nu zoveel mensen er overheen gegaan zijn..?” Ik had het er best even moeilijk mee, want is het nu nog wel echt MIJN boek?

Linda

Tot ik een vergelijking vond die voor mij kon verklaren wat iedereen rondom mijn boek aan het doen was. Ik nam Linda de Mol als voorbeeld. Linda is een uniek persoon en een icoon op haar gebied. Zoals zij het publiek, gasten en kandidaten toespreekt, kan alleen zij maar. Echter, als zij gewoon in haar dagelijkse kleren, zonder make-up en met haar eigen kapsel op het podium gaat staan, is het allemaal heel anders. Ja, natuurlijk is het nog steeds Linda, maar het stralende, het “dit is af” plaatje, dat zal er anders uit zien. Daarom heeft zij om haar heen een heel aantal mensen die haar helpen. De visagie voor de make-up, een kapper voor haar haren, een kledingadviseur die haar look aanpast aan de omgeving en het werk wat ze doet, en waarschijnlijk heeft ze ook wel stemlessen, communicatie, houdingsadviezen en weet ik veel wat nog meer gehad. Allemaal mensen die Linda helpen om haar personage nog sterker, beter en mooier neer te zetten dan dat ze zelf al kan. Teamwork. En wordt Linda daar anders door? Nee, Linda is en blijft Linda.

Teamwork

Zo ook met mijn boek. Het boek komt uit mijn hand en is door mij gemaakt. Iedereen daar omheen helpt, vanuit hun eigen expertise, om mijn boek zo sterk, mooi en goed mogelijk neer te zetten. Teamwork. Zonder mijn boek anders te maken. Het boek blijft hetzelfde boek en het boek blijft mijn boek. Maar dan beter!

Dank

Dus wil ik bij deze een heleboel mensen bedanken voor jullie hulp en samenwerking! Bas van den Biggelaar van Basman creëert, de illustrator van mijn boek. De uitgeverij Het Boekenschap, met o.a. Maarten Beernink, overall aanspreekpunt, adviseur en coördinator en Helma Folman, voor advies op mediagebied. Rien Wisse voor alle correcties in de tekst en Gerdien Beernink voor de omslag. Leanne de Haan van Studio FADE voor het maken van de foto’s en verder zoveel anderen die mee dachten en meegeholpen hebben. Ik kan oprecht over teamwork spreken! Bedankt dat jullie mee gedacht hebben met mijn boek “Smartphone Etiquette”.

©Smartphone Etiquette – M.L. de Haan 2020

Plaats een reactie