Tabletnek in Algemeen Dagblad

Wederom in het nieuws

Via Houding Netwerk Nederland komen we op 2 augustus 2016 met een groot artikel in het Algemeen Dagblad te staan: “Fysiotherapeuten slaan alarm om houding van tieners”

©2016 M.L. de Haan

De aandacht voor de houding van kinderen lijkt totaal verdwenen te zijn
De aandacht voor de houding van kinderen lijkt totaal verdwenen te zijn © Koen Verheijden

Fysiotherapeuten slaan alarm om houding van tieners

Jongeren kampen steeds vaker met rug-, nek- en schouderklachten. Ze hangen te veel onderuit gezakt in de stoel en bewegen te weinig. Ouders, leraren en artsen hebben nauwelijks aandacht voor hun houding.Ellen van Gaalen en Raymond Boere 02-08-16, 03:00 Laatste update: 03-08-16, 00:01

Een gezonde houding moet je vroeg aanlerenPiet van Loon

thinkstock
© thinkstock

Op 12-jarige leeftijd belanden jongeren al bij een therapeut met klachten die bij vijftigers passen, constateren medici. In het ergste geval krijgen ze een bochel, ook wel de gameboyrug of tabletnek genoemd. En neurochirurgen kijken niet meer op van een 16-jarige met een hernia.

De generatie die na 1995 is geboren, bezoekt vaker fysio- en oefentherapeuten met rug-, nek- en schouderklachten. Recente cijfers zijn lastig te achterhalen, doordat geen verwijzing van de huisarts meer nodig is om een fysio- of oefentherapeut te bezoeken. Maar therapeuten en medici zien meer pubers op hun spreekuren met pijn.

Vroeg aanleren
Het Houding Netwerk Nederland wil dat een halt toe roepen. De nieuwe stichting, waarin artsen en fysiotherapeuten en ouders zijn vertegenwoordigd, gaat zich hard maken voor preventie. ,,Het begint al bij baby’s die te weinig op hun buik worden gelegd en te veel in stoeltjes zitten. Een gezonde houding moet je vroeg aanleren”, zegt Piet van Loon, mede-oprichter en orthopedisch chirurg.

Door het groeiende gebruik van (spel)computers, tablets en smartphones zakken kinderen en jongeren meer onderuit. Bovendien bewegen ze te weinig. ,,Al vanaf hun vierde zitten ze bijna de hele dag op school, ze sporten minder en hangen meer achter de computer. De druk op die tussenwervelschijven is veel te groot”, constateert André Grotenhuis, neurochirurg in het Radboudumc.

Lees ook

Als ze steeds onderuit gezakt liggen, worden de buikspie­ren sterker dan de rugspierenAnne Brekelmans

Nauwelijks gecorrigeerd
Die slechte houding wordt nauwelijks meer gecorrigeerd. Volgens de artsen en therapeuten moet er nú iets gebeuren om te voorkomen dat hele generaties ontstaan met grote lichamelijke klachten. Van Loon: ,,Vroeger was het bij iedereen bekend dat je op de houding van de kinderen moest letten. ‘Geen dubbeltjes zoeken’, ‘rechtop zitten’; lichaamstrots werd je aangeleerd. Maar dat is uit ons systeem verdwenen.”  

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) erkent de problemen. ,,Als we hier geen aandacht voor vragen, krijgen we veel meer mensen met rugklachten en uiteindelijk zelfs meer arbeidsongeschikten,” voorspelt adviseur Frans Pijpers. Juist in de groei zijn voldoende beweging en een goede houding noodzakelijk om bochels, pijn en problemen op latere leeftijd te voorkomen. En daarom wil het Houding Netwerk Nederland dat het ministerie van Volksgezondheid niet alleen campagne voert voor gezonde voeding, maar ook meer oog krijgt voor de houding van kinderen. 

Te laat
Het ministerie kon gisteren niet reageren. Voor de tieners van nu komt preventie echter te laat. ,,Voor kinderen die nu 12 of 13 jaar zijn, moeten we problemen gaan oplossen. Die  komen echt met zeurende rugpijn, pijn bij de schouderbladen, hoofdpijn”, constateert fysiotherapeut Marlous Kelderman. Het voornaamste is dat ouders beter letten op het zitgedrag en zorgen voor afwisseling in de houding van hun kinderen. 

,,Als ze steeds onderuit gezakt liggen, worden de buikspieren sterker dan de rugspieren,” legt kinderfysiotherapeut Anne Brekelmans uit. ,,De rugspieren kunnen ze dan niet meer rechtop houden.” 

Leraren kunnen een steentje bijdragen door kinderen netjes te laten zitten én de lange kinderen een aangepast tafeltje te geven. Want therapeuten en medici zien dat het daar ook nogal eens aan ontbreekt.

Plaats een reactie