Tabletnek bij het NOS Journaal

Nogmaals op de TV

Naast het Jeugdjournaar had ook het NOS Journaal op 16 maart 2016 interesse in een item over de Tabletnek. En ook zij schakelden de expertise van de deskundige, Marlous de Haan, in. Een iets ander verhaal dan voor het Jeugdjournaal omdat het publiek anders is en wederom was het erg leuk om te doen!

Online is de berichtgeving na te lezen op DEZE pagina.

Het resultaat is hieronder te zien. Ook nu weer niet echt beste kwaliteit, maar ook hierbij is de directe link niet meer traceerbaar. Het is dus voor het idee!

 

©2016 M.L. de Haan

 

NOS NIEUWS • BINNENLAND • 16-03-2016, 09:50

Steeds meer nekklachten bij kinderen door gebruik tablets

Steeds meer kinderen krijgen last van hun nek, rug en hoofd door het gebruik van tablets en smartphones. Volgens het AD blijkt uit onderzoek dat 40 procent van de tieners nekklachten heeft.

Bij fysiotherapeuten komen steeds meer kinderen met klachten binnen. “We hebben er verschillende namen voor: tablet-nek, iPad-rug of Gameboy-rug”, zei fysiotherapeut Marlous Kelderman-de Haan in het NOS Radio 1 Journaal.

“De houding die kinderen aannemen als ze met een tablet of smartphone in de bank zitten, is ronduit slecht”, zegt Kelderman. “Dezelfde houding zag je vroeger bij kinderen die fabrieksarbeid deden. De rug van kinderen is net een bonsaiboompje; het groeit in de richting waar je het heen stuurt. Als dat die gebogen houding is, krijg je een afplatting van de wervels. Als de kinderen eenmaal een jaar of twintig zijn, krijgen ze klachten.”

Te zwaar

Een chiropractor zegt in het AD dat een hoofd gemiddeld 5 kilo weegt. “Maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.”

Volgens fysiotherapeut Kelderman komen de problemen ook bij ouderen voor. “Dan hebben we het over overbelastingklachten. Bij jongeren zijn het meer vergroeiingen. Je kunt deze problemen voorkomen door goed op je houding te letten. Het is belangrijk om steeds te wisselen van houding.”

Plaats een reactie